OM azonosító: 035316

A dániai továbbtanulásról

A dániai továbbtanulásról

Az egyik kedves diákunk testvére éppen Dániában tanul, megosztotta velünk élményeit, tapasztalatait. Ez most itt közzé tesszük. Nagyon köszönjük itt is neki! :)

"Két éve döntöttem el, hogy biztosan külföldön szeretnék tovább tanulni, miután elmentem az Educatio kiállítàsra. Mindegyik standhoz oda mentem, de a végén mérlegelnem kellett, hogy melyik tetszik a legjobban és melyik milyen előnyökkel jár. Mindeféleképpen külföldön és angolul szerettem volna tanulni, de akkor még nem tudtam pontosan, hogy milyen szakot válasszak. Tavaly ősszel kiválasztottam, hogy Marketing Managementet szeretnék tanulni Dániában a Via University College-en. Ez a szak két év AP degree-ből és utána másfél év  Bachelor programból áll , ami egy 3 hónapos gyakorlatot is magába foglal. Szertintem ez hatalmas előny, mert így nem a diploma után kell keresni egy céget, ahol kipróbálhatod magad. Márciusban leadtam a jelentkezésem, ami teljesen máshogy zajlott,mint a magyar egyetemekre való jelentkezés. A számtalan dokumentum mellett motivációs levelet és önéletrajzot kellett írni, ezen kívűl pedig olyan nyelvvizsgát kellett tenni, amit külföldön is elfogadnak. Majd májusban kaptam meg az e-mailt, hogy felvettek. Nagyon nagy erőt adott a érettséginél, hogy tudtam,hogy arra az egyetemre, amit a legjobban szerettem volna, felvettek és így kizárólag az érettségin való feladatokra tudtam koncentrálni.

Augusztus elején költöztem ki, hogy mindent megismerjek már, mire elkezdődik az egyetem a hónap végén. Dániában egy sárga kártya nevezetű engedély kell ahhoz, hogy munkát tudj vállalni és ennek a lefolyási ideje körübelül 2 hónap. Miután megérkezett a kártyám elkezdtem munkát keresni, amit az egyetem mellett lehet csinálni. Az egyetemen találtam egy hirdetést, hogy olaszul beszélő diákot keresnek egy dán céghez részmunka időre. Rögtön jelentkeztem, örültem, hogy végre találtam olyan munkát, ami teljes mértékben kapcsolódik, ahhoz amit tanulok. Kiderült, hogy van a cégnek magyar vonatkozása is, így, mind a magyar részen, mind az olasz részen tudok dolgozni. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontos, hogy minnél több nyelvet beszéljünk, mennyi előnye van annak az embernek, aki az angolon kívül beszél más nyelvet is.  Általában a diákok nyolcvan százaléka elmegy a dán tanfolyamra, ahol az Európai Unió tagjai 180 órát tanulhatnak ingyen.

A nyelviskolában leginkább beszédkészség fejlesztő gyakorlatokat csinálunk, sokszor párban vagy csoportban kell dolgozni. Az elején mindenkinek nagyon szokatlan volt a nyelv, de a tanár nagyon hamar megszerettette velünk, hiszen próbál “játékosan tanítani”.

Legtöbbször a négy fős tanulócsoportokban kell dolgozni az egyetemen, amit a tanárok direkt úgy állítottak össze, hogy két azonos nemzetiségű diák ne legyen együtt. Így sokkal jobban megismerjük egymás képességeit, szokásait és kultúráját.

Egy percig sem bántam meg, hogy Dániába jöttem tanulni, mindenkinek ajánlom, aki ingyenesen szeretne tanulni, sokszínű, barátságos környezetben."

Együttműködő partnereink

Hasznos linkek

Közösségi oldal és e-napló
Kövessen minket közösségi oldalainkon is

Kapcsolat

Kürt Alapítványi Gimnázium

1117 Budapest, Bogdánfy u. 5/b.

Tel: (1) 422-0673, (1) 422-0672
Fax: (1) 343-0715
Email: posta@kag.hu

Kapcsolat